Ποιά Ερυθρά Κρασιά Είναι Ξηρά; Τι Είναι «μπρούσκο»;

Μπρούσκο ετυμολογικά σημαίνει «τραχύς, δριμύς» και οινολογικά αναφέρεται σε ξηρά, «τανικά» κρασιά με γευστική ένταση και ψηλή αλκοόλη.

Όταν πρόκειται για κρασί,  ο όρος «ξηρότητα» μπορεί να είναι κυριολεκτικός ή όχι. Επισήμως, η ξηρότητα αναφέρεται στην απουσία των σακχάρων. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, οι ζυμομύκητες μετατρέπουν τα σάκχαρα του σταφυλιού σε αλκοόλ. Αν όλα, ή σχεδόν όλα τα σάκχαρα  μετατραπούν-με λιγότερα από 4 γραμμάρια σακχάρων να μένουν στο  λίτρο -το κρασί τεχνικά θεωρείται ξηρό.

Πολλές φορές όμως οι καταναλωτές αναφέρονται στην ξηρότητα εννοώντας την στυφάδα του κρασιού -εσφαλμένα από τεχνικής άποψης- ή ζητάνε να πιούνε ένα «μπρούσκο» κρασί. Εδώ θα πρέπει να γίνουν διευκρινήσεις… Λόγω της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς ‘ΜΠΡΟΎΣΚΟ» του ΑΝΤ1 TV, διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την δημοτικότητα της δημοφιλούς σειράς, σερβίρανε -σε ζήτηση για μπρούσκο κρασί- κρασιά που δεν έχουν καμία σχέση με τον χαρακτήρα του. Μπρούσκο ετυμολογικά σημαίνει  «τραχύς, δριμύς» και οινολογικά αναφέρεται σε ξηρά, «τανικά» κρασιά με γευστική ένταση και ψηλή αλκοόλη.

Η ξηρότητα -πέραν της τεχνικής άποψης- είναι μια αίσθηση που μπορεί να …

Διαβάστε όλη τη δημοσίευση στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.krasiagr.com/poia-erythra-krasia-einai-xira-ti-einai-mprousko/ 

Δείτε περισσότερα στο: krasiagr.com

 

orestiada brunch restaurant GUSTO BRUNCH MENU ORESTIADA RESTAURANT

 
 

Comments are closed.